Links  |  Info
 

Betaald voetbal


Vaste bespeler van het Oosterparkstadion was naast Oosterparkers ook GVAV. De op 26 januari 1921 opgerichte voetbalvereniging kende in 1956 een gloriejaar. Op 15 juli promoveerde het eerste elftal van GVAV naar de Eredivisie. Het roemruchte elftal dat dat presteerde bestond uit: doelman Otto Roffel, de verdedigers Abel Alting, Siep Benninga en Klaas Buist, de middenvelders Rem Been en Ale Westra en de voorhoedespelers Piet de Koe, Rikkert La Crois, Ali Kruger, Henk Meuken en Johnny de Grooth.
GVAV kwam vanwege de promotie naar de hoogste voetbalklasse met een pakket met aanvullende wensen voor het stadion: opvoering van de publieksaccommodatie tot 20.000; rondingen in de hoeken van de staantribunes; verhoging van de staantribunes met smallere en hogere treden; staantribunes dichter bij het speelveld; het aanbrengen van achteropgangen van de staantribunes; het naar voren uitbouwen van de overdekte middentribune. De gemeenteraad reageerde positief op die voorstellen en stelde 300.000 gulden beschikbaar om de plannen te verwezenlijken. In overleg met GVAV werd besloten de werkzaamheden tussen maart en september 1957 uit te voeren om zo de loop van de competitie zo weinig mogelijk te stagneren.
Intussen speelde GVAV mooie oefenwedstrijden tegen Uda Praag, Rapid Wien, Partizan Belgrado en Union Berlin. Ook werden er zo nu en dan windhondenrennen gehouden op het hoofdveld, was er een rugbydemonstratie Hilversum - Amsterdam te zien en hielden de Jehova's Getuigen een congres in het Oosterpark. Ook kreeg het stadion haar eerste officiële oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal binnen haar poorten. Dat was op 28 augustus 1957, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de KNVB afdeling Groningen. Tegenstander was het elftal van Hannover. Oranje, met onder meer het befaamde trio Faas Wilkes, Abe Lenstra, Kees Rijvers in de voorhoede, won de wedstrijd met 4-1.

Stagnatie
Het jaar 1957 was het jaar van de nationale bestedingsbeperking, een algemene beperking van de overheidsuitgaven. Ook het Oosterparkstadion ontkwam niet aan die verplichte bezuiniging. De meeste werkzaamheden moesten worden opgeschort. Toch kon nog enigszins in een uitbreiding van de toeschouwersplaatsen worden voorzien. De gemeenteraad gaf toestemming voor het tijdelijk huren en plaatsen van twee open zittribunes achter beide doelen voor de duur van tien maanden.
Per tribune konden 1100 toeschouwers plaatsnemen. De staantribunes bleven zorgen baren. Door het geringe hoogteverschil van de treden en het ontbreken van ronde hoeken had het publiek daar bij druk bezochte wedstrijden onvoldoende uitzicht op het veld. Gelukkig konden de werkzaamheden in 1959 toch weer hervat worden. De lange staantribune aan de Zuidkant werd naar voren verlegd, de treden werden hoger gemaakt, de hoekrondingen werden aangebracht en tevens zorgden hekken voor een indeling in vakken.

Brazilianen
Toen het stadion haar nieuwe gezicht had gekregen, kreeg het Groninger voetbalpubliek een tweetal bijzondere wedstrijden voorgeschoteld. Wedstrijden met een Braziliaans gehalte. Braziliaans voetbal was in die tijd de absolute top. Voetballiefhebbers kenden topspelers als Pele, Zito, Garrincha en Pépé alleen van de televisie. Op 3 juni 1959 speelden Feyenoord en FC Santos voor een totaal uitverkocht Oosterparkstadion een wedstrijd ter ere van het afscheid van de bekende Groninger scheidsrechter Klaas Schipper. Het werd een waar voetbalfeest en FC Santos won de wedstrijd met 3-0.
Drie maanden later werd de hernieuwde opening van het verbouwde Oosterparkstadion opgeluisterd met de wedstrijd GVAV - Brasil Olympic, het Braziliaanse elftal dat door Europa toerde ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1960 in Rome. Otto Roffel, Abel Alting, Klaas Buist, Gerrit Borghuis, Bram van der Hoeven, Piet Fransen, Jan 'Proppe' Groninger, Piet de Koe, Bé Kuiper, Rikkert La Crois en Johnny de Grooth speelden die wedstrijd in het blauw-wit van GVAV.
Ook nam het aantal lichtwedstrijden toe. Terwijl de amateurclubs Be Quick, Oosterparkers en Velocitas lichtwedstrijden in het Oosterparkstadion speelden, deed GVAV dat tegen Ajax, Rot-Weiss Essen, Preussen Münster, het stedelijk elftal van Moskou, en Rode Ster Bratislava, de kampioen van Tsjechoslowakije.Oosterpark krijgt gestalte
Omdat de toeloop van voetballiefhebbers nog steeds toenam, bleef de behoefte aan verdere bouw en uitbreiding. Eerst kwam in 1960 een overdekte zittribune achter het doel Zaagmuldersweg tot stand. Een jaar later volgde eenzelfde tribune aan de Parkzijde. Elke tribune bood plaats aan 1356 personen. Het arsenaal aan overdekte zitplaatsen steeg daarmee naar 5176 en was daarmee op het Feyenoord-stadion in Rotterdam na het stadion met de meeste overdekte zitplaatsen in Nederland. Ook kwam er in 1960 een wedstrijdklok naast het scorebord aan de lange zijde Zuid. De totale capaciteit van het Oosterparkstadion lag nu op 18.000 toeschouwers, een aantal dat overigens niet al te vaak werd gehaald.


Bijzondere gebeurtenissen
GVAV ging in de beginjaren '60 steeds meer oefenwedstrijden spelen tegen befaamde buitenlandse tegenstanders. Zo kwam Stoke City in 1962 langs. Dat was bijzonder omdat daar de befaamde Stanley Matthews voetbalde, bij zijn leven al een legende. Ook Leicester City, Antwerp FC, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt, Blackburn Rovers en Alemannia Aachen kwamen langs.
Bijzonder was ook de wedstrijd tussen de oud-internationals van Nederland en Engeland op 20 mei 1963. Dit was ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van studentenvoetbalvereniging Forward. Alle Engelse oud-internationals speelden in die hoedanigheid in het Oosterparkstadion hun eerste wedstrijd buiten Groot-Brittannië. Op 29 maart 1967 voetbalde Jong Oranje met onder meer Jan Mulder in de gelederen tegen Jong Oost-Duitsland en werd op 24 oktober van dat jaar de hockeyinterland Nederland - Pakistan gespeeld.

De Middenlaan

Afsluiting Middenlaan
In 1964 werd van het hoofdveld en de bijvelden één sportpark gemaakt. Daarvoor werd de Middenlaan afgesloten voor alle verkeer. Een hoofdingang met daarboven in grote letters 'STADION OOSTERPARK' verscheen aan de Zaagmuldersweg aan het begin van de Middenlaan. Ook werden het toegangssysteem en de kassa's verbeterd.


Ook drong de commercie door tot het Oosterparkstadion. Er werden reclameborden en andere commerciële uitingen aangebracht. De gemeente Groningen gaf toestemming, mits de opbrengsten ten goede kwamen aan de amateursport.
⇑ naar boven