Links  |  Info
 

De oprichting van FC Groningen


In 1971 ging GVAV over in FC Groningen en werd de nieuwe club naast Oosterparkers de vaste bespeler van het stadion. In de jaren '70 deden zich verder bijzonder weinig wijzigingen voor in het stadion. Ook al omdat FC Groningen na een verblijf van drie seizoenen in de Eredivisie naar de Eerste Divisie degradeerde. Voor die begrippen was het stadion Oosterpark ruim bemeten. Toen in 1980 weer de promotie naar de Eredivisie volgde, werd fors geïnvesteerd. Er werd een nieuwe lichtinstallatie gebouwd en in 1981 werd de aftandse lichtinstallatie vervangen door vier lichtmasten van ieder 46 meter hoog.
Een jaar later werden er noodtribunes in gebruik genomen. Even speelde toenmalig voorzitter Renze de Vries met de gedachte om in de buurt van de wijk Noorderhoogebrug een nieuw stadion te laten bouwen, maar in plaats daarvan werd in 1985 aan de Zuidzijde van het stadion een nieuwe overdekte zittribune gebouwd, de latere Tonny van Leeuwentribune.Op 5 september 1984 werd de eerste paal geslagen en ruim vijf maanden later konden de toeschouwers tijdens de wedstrijd tegen PSV voor het eerst plaats nemen op de nieuwe Zuidtribune. De tribune werd rond de thuiswedstrijd tegen MVV op 24 maart 1985 officieel in gebruik gesteld door vice-voorzitter van de KNVB Jacques Hogewoning. Door de nieuwe tribune werden er een kleine vijfduizend nieuwe zitplaatsen gecreëerd, waardoor de totale capaciteit van het stadion opliep tot 22.000 plaatsen.
De Zuidtribune werd daarmee de grootste tribune van het stadion. De capaciteit van 22.000 mogelijk toeschouwers zou echter nooit gehaald worden door de toenemende veiligheidseisen die aan de zitplaatsen werden gesteld. Na het Heizeldrama mocht de capaciteit nooit volledig benut worden. Tegen Servette op 26 oktober 1988 zou het absolute toeschouwersrecord neergezet worden. Maar liefst 19.500 mensen zaten of stonden op de tribunes tijdens die wedstrijd.

Business
Ondertussen was het stadion reeds aangepast aan de nieuwe wensen die de voetballerij stelde. Door de toenemende commercialisering was het nodig geworden om de parkeergelegenheid rond het stadion te verbeteren. Ook was de veiligheid voortdurend een punt van aandacht. In 1986 werd een plan ontvouwen voor een nieuwe hoofdtribune met daarin een businessroom en betere businessfaciliteiten. De oude houten Hoofdtribune werd gesloopt en de nieuwe tribune en daarbij ook de Eregalerij waren gereed bij aanvang van het seizoen 1987-1988. Onder de tribune werden ruimtes gemaakt waarin de administratie, een spelershome en kantoren een plaats kregen.

In 1989 vertrekt vv Oosterparkers uit het Oosterpark. De club verhuist naar het Van Starkenborghcomplex.
⇑ naar boven