Links  |  Info
 

Plannen voor een nieuw stadion


De laatste grote verbouwing aan het Oosterpark vond plaats in 1992, toen de VIP-ruimte in gebruik genomen. Daarmee bereikte het stadion de vorm, die het tot het einde in 2005 zou houden. Diverse plannen om het huidige stadion op te knappen, het dichtbouwen van de hoeken in verband met het Europees kampioenschap voetball in 1996, een facelift van 20 miljoen gulden met plannen om een winkelcentrum aan te leggen aan de kant van de Zaagmuldersweg gingen allemaal de prullenbak in. De mogelijkheid van een nieuw te bouwen stadion werd steeds nadrukkelijker onderzocht.
In 1996 werd bekend gemaakt dat FC Groningen nog maximaal tien jaar in het huidige Oosterpark kon spelen en de EDON-locatie werd geopperd als locatie van een mogelijk nieuw stadion. Toch bleef lange tijd een grondige verbouwing van het Oosterpark met meer parkeerfaciliteiten en grotere tribunes achter de doelen tot de mogelijkheden behoren. In 1998 werd besloten dat FC Groningen het Oosterpark definitief zou gaan verlaten. Volgens de eerste berichten zou het nieuwe stadion al in 2002 opgeleverd kunnen worden.

Lapmiddelen
Nu bekend was dat FC Groningen zijn langste tijd had gehad aan de Zaagmuldersweg, was er bij de club natuurlijk geen behoefte meer om nog al teveel aan het onderhoud en verbouw van het stadion te besteden. Helemaal na de degradatie in 1998 lagen de prioriteiten elders. Als gevolg van een besluit van de KNVB om vanaf het seizoen 1999-2000 geen staanplaatsen meer toe te staan, nam de capaciteit van het stadion drastisch af.
De staantribunes werden gesloten en omdat het stadion er anders wel erg leeg uitzag, werden op deze tribunes houten poppen geplaatst, de zogenaamde 'Gompies'. Later bleek dit geen blijvende optie.
In januari 2000 vindt opnieuw een verbouwing in het stadion plaats. De staantribunes aan de Zuidzijde worden omgebouwd tot onoverdekte zitplaatsen. Hierdoor bedroeg de capaciteit in de eerste helft van het nieuwe millennium 11.224 zitplaatsen. Een aantal dat de FC een halfjaar later hard nodig bleek te hebben, want in 2000 was via de nacompetitie hernieuwde deelname aan de Eredivisie afgedwongen. Meteen na de promotie werd de onoverdekte tribune aan de Parkzijde voorzien van kuipstoeltjes. Het uitvak werd bij dezelfde verbouwing van de Zuidkant naar de Noordkant van de Oosttribune verplaatst, waardoor deze minder dicht bij het rivaliserende vak ZI gesitueerd was.

Staanplaatsen
In oktober 2001 ondergingen ook de staanplaatsen aan de westkant dezelfde behandeling en werden de zuidoost- en zuidwesthoeken dichtgemaakt met kuipjes. Later dat jaar verrees direct achter de hoofdingang een aantal units waar het flink aangroeide personeelsbestand van FC Groningen zijn kantoorwerkzaamheden uitvoerde. De ruimtes onder de eretribune werden vervolgens gebruikt voor de realisatie van een krachthonk en de uitbreiding van het onderkomen van de medische staf.
Voorafgaand aan het seizoen 2001-2002 werden de vaste reclameborden aan de lange zijde vervangen door een roterende boarding. Ook werden diverse containers voor de hoofdingang van het stadion geplaatst, waarin onder meer de kinderopvang, de persruimte en de vrijwilligers ondergebracht werden op wedstrijddagen.
Vanaf september 2003 tot aan het vertrek van het Stadion Oosterpark nam FC Groningen deel aan een 'pilot' van de KNVB voor de herinvoering van staanplaatsen. Onder supporters was er altijd belangstelling naar staanplaatsen gebleven en omdat er op de Westtribune toch altijd al een groot gedeelte van de supporters bleef staan tijdens de wedstrijd, werden de stoeltjes van deze tribune weer verwijderd. Het vak werd vervolgens ingericht als staantribune. De capaciteit van het vak bleef overigens gelijk.
Daarmee kreeg het Oosterparkstadion haar laatste gezicht met een capaciteit van 12.500 plaatsen. Her en der in het stadion werden nog wel enkele tonnen geïnvesteerd in horeca- en toiletvoorzieningen, omdat de verhuizing uiteindelijk drie jaar langer op zich liet wachten dan gepland, maar aan de tribunes en de aanblik van het stadion veranderde niets meer.

Emotioneel afscheid
Op 18 december 2005 speelt FC Groningen het laatste competitieduel aan de Zaagmulderweg. FC Groningen wint met 3-0 en gaat swingend het Oosterpark uit, zoals algemeen directeur Hans Nijland al had voorspeld. Tijdens de rust maken tientallen oud-spelers een ereronde door het stadion en na het laatste fluitsignaal vindt een spetterende vuurwerkshow plaats. Het zorgt bij veel supporters voor een brok in de keel en sommigen houden het niet droog. Afscheid nemen doet pijn, zeker van het geliefde Oosterpark, waar zoveel mooie herinneringen liggen.
Vier dagen speelt FC Groningen de allerlaatste officiële wedstrijd in het Oosterparkstadion. Zo'n tweeduizend supporters lopen voor aanvang van de wedstrijd in een emotionele laatste tocht, verlicht met Bengaals vuurwerk, vanuit de binnenstad naar het stadion. Als de spelers het veld opkomen worden rondom het veld eveneens fakkels afgestoken. FC Groningen wint ook deze wedstrijd met 3-0. Een waardiger afscheid had de oude voetbaltempel zich niet kunnen wensen.
⇑ naar boven