Links  |  Info
 

Afscheid van een roemrucht stadion


Het afscheid van het Oosterpark gaat niet ongemerkt voorbij. FC Groningen organiseert in samenwerking met de supportersverenigingen, de buurtbewoners en de gemeente een vierdaags afscheidsfeest in een grote tent op het stadionterrein en ook de supporters laten duidelijk merken hoeveel het stadion voor hun betekent.

In de nacht van 10 op 11 december 2005 voordat het afscheidsfeest wordt het naambord 'STADION OOSTERPARK' van de poort afgehaald door leden van de Z-side die een pamflet op de poort achter laten. FC Groningen is aanvankelijk niet zo blij met de nachtelijke actie. De club had een ander doel met het historische naambord en ziet zich in die plannen nu gedwarsboomd. De Z-side laat weten het bord op passende wijze te zullen bewaren en uiteindelijk aan FC Groningen terug te geven.


Op woensdag 14 december 2005 begint het afscheidsfeest op het stadionterrein met een kindermiddag voor kinderen tot 14 jaar uit de Oosterparkwijk en de FC Groningen Junior Clubleden. Om twee uur werd de tent met springkussens, speeltoestellen en suikerspinnen feestelijk geopend. Vanaf kwart over twee vertelde Mevrouw Jansen verhaaltjes en zong ze liedjes van Annie M.G. Schmidt. Daarna namen de jeugdspelers van GVAV/Rapiditas en Oosterparkers deel aan een speciale shoot-out op het hoofdveld. Om kwart over vier was er de voorstelling RaRaPlu van Jeugdcircus Santelli. 's Avonds is er een soundmix- en playbackshow voor de jeugd van de Oosterparkwijk vanaf 14 jaar. In de jury zitten onder andere FC Groningen-trainer Ron Jans en spits Erik Nevland.

Op donderdagavond 15 december 2005 wordt het forum "Café Oosterpark" gehouden. Het gerenommeerde gezelschap, dat bestaat uit Renze de Vries, Theo Verlangen, Han Berger, Peter Houtman en Erwin Koeman haalt anekdotes, verhalen en herinneringen op aan het Oosterpark op. Voorafgaand aan het forum overhandigt een afvaardiging van de Z-side het historische naambord 'STADION OOSTERPARK' aan oud-voorzitter van FC Groningen Renze de Vries. Het naambord wordt weer opgehangen voor de laatste twee wedstrijden aan de Zaagmuldersweg en zal een mooi en voor iedereen toegankelijk plaatsje krijgen in de Euroborg.


Op vrijdag 16 december wordt er een speciale feestavond georganiseerd voor de bewoners van de Oosterparkwijk. De verbondenheid tussen de wijk en het stadion is groot. Niet voor niks wordt het stadion vaak het kloppende hart van de wijk genoemd.

En dan is het zondag 18 december 2005. Op deze dag wordt de allerlaatste competitiewedstrijd aan de Zaagmuldersweg afgewerkt tegen NEC en wordt er officieel afscheid worden genomen van het stadion, hoewel er op donderdag 22 december nog wel een bekerduel staat gepland tegen FC Volendam.

Op deze historische dag zijn alle oud-spelers en -trainers uit de periode GVAV (1954 - 1971) en FC Groningen uitgenodigd. Deze speciale gasten lopen voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd in het Oosterpark een ereronde. Jeugdspelers van VV Oosterparkers en GVAV-Rapiditas vormen voor het duel een erehaag voor de spelers.


De Groningen Fanatics pakken groot uit met een enorme sfeeractie in het gehele stadion. Zo'n twee weken voor de laatste competitiewedstrijd in het Oosterpark zijn ze begonnen met de voorbereiding. Er is een enorm megadoek geschilderd van 12 bij 60 meter waarop de jaartallen 1933 en 2005 staan met in het midden de toegangspoort van het stadion.

Voor de vakken ZI/ZJ en ZA/ZB worden twee doeken gemaakt worden met daarop een lichtmast van het stadion. Op de overige vakken van de Tonny van Leeuwen tribune komen 3200 wc-rollen die bij de spelersopkomst naar beneden worden gegooid. Voor de Westtribune worden vier megabanners gemaakt met daarop de logo's van de vier bespelers van het Oosterpark: BRC, GVAV, Oosterparkers en uiteraard FC Groningen.In de rust is er de strijd om een speciale penaltybokaal met Piet Fransen, Edwin de Kruyff, Jan van Dijk, Harris Huizingh, Martin Drent, Peter Houtman en Magnus Johansson die proberen doelman Johan Tukker te verslaan.

FC Groningen wint het duel van NEC met 3-0 en luidt daarmee het afscheid uit het Oosterpark feestelijk uit. Direct na afloop van de laatste fluitsignaal in het Oosterpark begint een imposante vuurwerkshow. Theo Driessen brengt zijn lied 'Bedankt, mijn Oosterpark' ten gehore. Het emotionele afscheid van het geliefde stadion doet bij velen de rillingen over de rug lopen en bij sommigen rollen ook tranen over de wangen.Daarna vindt in de grote partytent op de bijvelden van het stadion het daverende slotfeest plaats. Op deze avond treden onder meer Jannes, Lucas & Gea, Theo Driessen, Jan Ottens, Martin Groenewold, Springen!, DiepTriest en diverse DJ's op.Het officiële afscheid zit er dan op, maar het officieuze afscheid nog niet, want de allerlaatste wedstrijd in het Oosterpark moet dan nog worden gespeeld op donderdag 22 december 2005.


De supporters van FC Groningen geven een speciaal tintje aan de avond door nog eenmaal gezamenlijk vanaf de Grote Markt naar het Oosterpark te lopen, zoals ze dat jarenlang hebben gedaan. Aan de oproep van de Groningen Fanatics wordt massaal gehoor gegeven. Rond 19.00 zet de stoet zich op de Grote Markt in beweging. Er zijn ongeveer een man of 500. Vrijwel meteen klinkt en knalvuurwerk er als de eerste stappen in de Sint Jansstraat worden gezet, worden er een fakkels afgestoken. D'Olle Grieze krijgt een felrode gloed en het "GRONINGEN, GRONINGEN" klinkt door de binnenstad.


Bijna het hele stuk tussen Oostersingel en Petrus Camperssingel is bezet met supporters en de massa wordt nog steeds verlicht met de rode gloed van fakkels. De tocht voert verder over de Dirk Huizingastraat en het Linnaeusplein om uiteindelijk de Zaagmuldersweg op de draaien. Op de kruising wordt gezongen en worden massaal fakkels afgestoken. De groep is gegroeid tot zo'n 2000 man. De laatste 700 meter tot aan het stadion bezorgt de wandelaars kippenvel als ze de lichtmasten van het oude stadion in de verte zien.

Voorafgaand aan de wedstrijd worden fakkels uitgedeeld aan een select gezelschap van tweehonderd supporters. Vlak voordat de spelers het veld op komen, steken ze allen een fakkel af en verzamelen zich in de middencirkel. De rode gloed en de 200 lichtjes op het veld zijn een indrukwekkend gezicht.FC Groningen kent weinig moeite met FC Volendam. Binnen 17 minuten staat FC Groningen al met 2-0 voor door goals van Yuri Cornelisse en Danny Buijs. Daarna neemt de thuisploeg wat gas terug. Na twaalf minuten in de tweede helft wordt de eindstand van het duel bereikt. Na een prima voorzet van Danny Buijs is het Glen Salmon die van dichtbij de 3-0 tegen de touwen schiet en daarmee de allerlaatste goal in het Oosterpark laat aantekenen.

Om twaalf minuten voor tien blaast arbiter Jack van Hulten voor de laatste keer op zijn fluit en daarmee komt een eind aan 73 jaar voetbalgeschiedenis in het voetbalbolwerk aan de Zaagmuldersweg. De laatste officiële ontmoeting in het Oosterpark wordt omgezet in een klinkende zege, maar toch moet menigeen een traantje wegpinken. Ook de hemel boven het Oosterpark huilt tranen met tuiten.

Die regen stopt even om plaats te maken voor de laatste ereronde van de spelers en Theo Driessen die nog één keer zijn "Bedankt, mijn Oosterpark" ten gehore bracht. Hij krijgt daarbij massaal bijval vanaf de tribunes en duizenden Groningers bedanken het geliefde stadion voor al die jaren.


Niet veel later begint ook de hemel weer te huilen. Nooit meer drommen duizenden mensen samen op de Zaagmuldersweg. Nooit meer zal de ontlading van een doelpunt of een overwinning de Oosterparkwijk inrollen. Het is voorbij. Oosterpark, mooi stadion, bedankt voor al die jaren!


⇑ naar boven